Afvallen

Vind jij jezelf te dik of wil je gewoon alleen die vetrand onder aan je buik weg hebben? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar bedenk vooraf dat een goede balans erg belangrijk is.

Afvallen met fitness

Eén van de methoden die je toe kunt passen om af te vallen is om te gaan sporten. Je kunt jezelf aanmelden bij een sportvereniging maar je kunt ook gaan fitnessen. Het voordeel van fitness is dat je over het algemeen meer gericht kunt trainen op afvallen dan wanneer je een sport in verenigingsverband beoefend. Je kunt bijvoorbeeld precies aan de hand van metingen bepalen hoeveel en hoe intensief je moet bewegen om die kilo's af te vallen die je wilt kwijtraken. Bedenk van te voren wel goed dat fitness vaak meer discipline kost dan een andere sport. Je bent tot niets verplicht en je moet daarom vooral jezelf pushen om naar de sportschool te gaan. Als je moeite hebt met het bepalen van wat je precies voor inspanningen moet doen om je doel te kunnen bereiken, ga dan voor advies naar je sportschool. Personal trainers bijvoorbeeld kunnen je vaak helpen.

Afvallen en voeding

Naast het sporten is natuurlijk ook voeding erg belangrijk als het om afvallen gaat. Belangrijk tijdens het afvallen is om dik makende producten als snoep en chips te vermijden. Verzadigde vetten en suikers zijn de grootste dik makers. Let ook goed op hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt op een dag. Koolhydraten heb je nodig om energie uit te putten, zeker wanneer je intensieve dag in het verschiet hebt. 'S avonds twee volle borden pasta eten terwijl je de rest van de avond op de bank ligt kan er echter weer toe leiden dat deze koolhydraten als vet worden opgeslagen en dit is natuurlijk het laatste wat je wilt. Zorg aan de andere kant dat je juist wel voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, eiwitten en onverzadigde vetten. Ga hierin ook weer niet overdrijven want een teveel aan bepaalde voedingsstoffen wordt niet door het lichaam opgenomen en juist weer tijdens het urineren uitgescheiden. Sterker nog, een teveel aan bepaalde voedingsstoffen kan zelfs schadelijk zijn voor het lichaam. Een teveel aan vitamine A bijvoorbeeld kan leiden tot vitamine vergiftiging, wat onder andere hoofdpijn en buikpijn tot gevolg kan hebben.

Zoek je grenzen op, maar overdrijf niet met afvallen

Zorg tijdens het afvallen vooral voor een goede balans in alles; goed en voldoende trainen en eten en neem ook voldoende rust om je lichaam de kans te geven te herstellen. Krijg voldoende, maar ook weer niet teveel gezonde voeding binnen. Vermijdt de dik makers en eet niet te veel. Zorg dat je daarnaast voldoende sport. Bedenk dat het uiterste opzoeken door bijvoorbeeld amper te eten en zeven dagen in de week te sporten ook niet gezond is; dit werkt uiteindelijk averechts. Je wordt er namelijk futloos van en je weerstand zal verslechteren. Je mag het jezelf best moeilijk maken en je grenzen opzoeken, maar mergel je lichaam niet uit.

Afvallen met fitness en voeding vergemakkelijken?

Behalve dat je op internet gaat zoeken naar wat gezond en ongezond is met betrekking tot afvallen, zijn er meerdere manieren om erachter te komen hoe je het beste af kunt vallen. Raadpleeg hulpmiddelen, zoals een personal trainer of een handige app voor op je mobiel of tablet. Er zijn talloze apps op de markt die jou kunnen helpen met afvallen. Je moet bij zo'n app bijvoorbeeld je huidige gewicht, je streeft gewicht en je energieverspilling invoeren en onder andere aan de hand hiervan kun je precies zien wat je caloriebehoeften op een dag zijn. Daarnaast kun je op allerlei supplementen sites producten bestellen die goed zijn voor tijdens het afvallen, zoals superfoods. Vaak staat op zo'n site zelf aangegeven waarvoor het product allemaal goed is.