Voeding

Veel mensen die beginnen met fitness zijn zeer actief met hun cardio en/of krachtoefeningen, maar vergeten om daarnaast goed te eten en drinken. Zonde, voeding speelt namelijk een zéér belangrijke rol binnen fitness.

Het belang van voeding i.c.m. fitness

“70% van je progressie wordt bepaald door voeding en de andere 30% bestaat uit het sporten zelf en het nemen van voldoende rust”. Wellicht dat je deze uitspraak wel eens eerder hebt gehoord en zo niet, bij deze. Voeding speelt een zéér belangrijke rol die veel mensen nog onderschatten. Iemand die veel aan fitness doet maar onverantwoord eet zal minder progressie boeken dan iemand die behalve veel aan fitness doet ook nog eens goed op zijn of haar eetpatroon let. In ongezonde voeding zitten helaas vaak voedingsstoffen die ons dik maken, zoals suikers en verzadigde vetten. Gezonde voeding voorziet ons van voldoende weerstand, energie en helpt ons lichaam sneller te herstellen na een intensieve workout.

Voeding vóór en ná fitness

Vergeet vooral niet om vóór en ná je training de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Uiteraard is het van belang om ook de rest van de dag goed te eten, maar goed vóór en ná een training eten is vooral van belang om zoveel mogelijk uit je training te halen. Zorg dat je vóór je training genoeg energie hebt. Deze energie is onder andere te verkrijgen uit koolhydraten. Ná een intensieve training schreeuwt je lichaam om nieuwe energie dus ook dan is het van belang voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Zeker in het geval van krachttraining is het daarnaast belangrijk om tijdens deze periode voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen die ervoor zorgen dat je spieren zich herstellen. Deze zijn namelijk flink belast. In dit geval is het belangrijk om vooral veel eiwitten binnen te krijgen, die je helpen je spierweefsel te herstellen.

Op fitnessweert.nl vind je meer informatie over onder andere de rol van eiwitten en koolhydraten in combinatie met fitness.