Eiwitten

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, spelen een belangrijke rol als het gaat om gezonde voeding. De belangrijkste stof die terug te vinden is in eiwitten zijn aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen die ons lichaam nodig heeft. Een gemiddeld mens heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.

Waar zitten eiwitten in?

In vrijwel alle levensmiddelen zit wel eiwit. Eiwitten zijn op te delen in dierlijke en plantaardige eiwitten.

Denk bij dierlijke eiwitten aan eieren, vis, zuivelproducten en vlees. Echte toppers uit deze categorie zijn onder andere kip- en kalkoenfilet, (vette) vis en kwark. Kip en kalkoen zijn erg magere vleessoorten en zijn daarom erg populair onder fitnessers. Wat vis betreft zit in magere vis doorgaans iets meer eiwit dan in vette vis, al zijn deze verschillen maar klein. Bovendien bevat vette vis essentiële omega 3 vetzuren die ontzettend goed zijn voor onze gezondheid. Toppers onder eiwitrijke vissoorten zijn onder andere lekkerbek, zalm en tonijn. Wat zuivelproducten betreft is vooral kwark erg rijk aan eiwitten. Magere (Franse) kwark is de beste keus. Behalve dat er in dit product erg veel eiwitten zitten, is het ook nog eens zeer mager en bevat daardoor relatief weinig vetten en calorieën.

Plantaardige eiwitten zijn onder andere te verkrijgen uit noten, zaden, graanproducten, groenten paddenstoelen en peulvruchten. In dierlijke eiwitten zitten over het algemeen meer eiwitten dan in plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten bevatten minder van de essentiële aminozuren lysine, methionine en leucine. Het nadeel van dierlijke eiwitten is echter dat deze meer purine en verzadigd vet bevatten. Purine wordt in het lichaam omgezet in urinezuur. Een teveel aan urinezuur zorgt voor ophoping en kan klachten als artritis en jicht tot gevolg hebben.

Eiwitten en fitness

Eiwitten en fitness worden vaak in één adem met elkaar genoemd. Eiwit shakes zijn daarom immens populair. Maar waarom is dit zo? Ons lichaam heeft eiwitten nodig om te herstellen van een spierinspanning. Zeker iemand die fanatiek aan krachttraining doet zal voldoende eiwitten moeten binnenkrijgen om te kunnen herstellen. Een lichaam dat zich flink heeft ingespannen en amper eiwitten binnenkrijgt zal heel langzaam herstellen en weinig spiermassa opbouwen. De aminozuren die in eiwit zitten worden gebruikt om nieuw eiwit mee op te bouwen.