Vitamines

Iedereen weet dat vitamines goed voor ons zijn. Ze zijn essentieel om in een gezonde conditie te blijven. Zeker iemand die intensief aan sport doet en zich daarom flink inspant heeft genoeg vitamines nodig om vitaal te blijven om zo het lichaam sterk te houden.

Soorten en functies van vitamines

Vitamines zorgen onder andere voor een goed afweersysteem. Daarnaast zijn er nog talloze andere redenen om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Dit is mede afhankelijk van de soort vitamine. Niet elke vitamine is namelijk hetzelfde. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten vitamines die er zijn. Welke functie elk soort heeft staat kort beschreven.
 
Vitamine A: De bijnaam van deze vitamine is 'de anti-infectie vitamine'. Deze vitamine zorgt namelijk voor een goede weerstand van het lichaam. Daarnaast zorgt het voor een beter gezichtsvermogen, een betere groei en een betere huid en tandvlees. Vitamine A vind je onder ander terug in boter, lever en vis.
Vitamine B: Vitamine B is er in de vorm van vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12. Elk soort heeft z'n eigen functie. Vitamine B1 zorgt bijvoorbeeld voor de verbranding van koolhydraten, wat zorgt voor energie en vitamine B12 zorgt er onder andere voor dat bloedarme in ons lichaam voorkomen wordt. Vroeger dacht men dat vitamine B één soort vitamine was, pas later kwam men erachter dat er meerdere verschillende soorten zijn.
Vitamine C: Deze vitamine zorgt voor een beter afweersysteem en voor gezonde tanden, bloedvaten, huid en botten. Vitamine C vind je onder andere terug in verschillende soorten fruit, aardappels en groente.
Vitamine D: Zorgt voor sterkere tanden en botten. Daarnaast bevordert vitamine D de opname van fosfor en calcium en zorgt het voor het in stand houden van onze weerstand en spierweefsel. Vitamine D halen we slechts in beperkte uit onze voeding (vette vissoorten, bak- en braadproducten, halvarine en margarine). Zonlicht vormt met afstand de belangrijkste bron van vitamine D.
Vitamine E: Functies van vitamine E zijn onder andere het in stand houden van spierweefsel en het aanmaken van rode bloedcellen. Daarnaast zorgt vitamine E voor een betere weerstand en geldt het als een antioxidant. Vitamine E komt onder andere voor in granen, zaden, fruit, noten, groente en in plantaardige oliën.
Vitamine K: Deze vitamine zorgt voor een betere bot stofwisseling en voor een betere bloedstolling. Vitamine K is te verkrijgen uit verschillende soorten voeding, waaronder vlees, ei, melkproducten en groene bladgroenten.

Óók voor vitamines geldt: met mate

“Hoe meer vitamines ik binnenkrijg hoe beter dit is voor mijn gezondheid”. Net als voor andere voedingsstoffen geld ook voor vitamines dat een teveel hieraan niet gezond is. Zorg dat je ze elke dag voldoende binnenkrijgt maar ga het niet overdrijven. Een teveel aan vitamines kan zelfs zorgen voor een vitamine vergiftiging wat onplezierige klachten als hoofdpijn tot gevolg kan hebben.

Fitness en vitamines

Zoals je in de tekst hierboven al op hebt kunnen hebben vitamines verschillende belangrijke functies. Zeker iemand die fanatiek aan fitness doet heeft genoeg vitamines nodig. Het lichaam vraagt tijdens een intensieve workout om veel energie. Het is daarom belangrijk om over een goede weerstand te beschikken. Daarnaast hebben sommige soorten vitamines een gunstig effect op onze spieren.